Nyhetsbrev nr 3/2024

Välkommen till Rättsskyddets nyhetsbrev! Du har fått det därför att du antingen är angiven som kontaktperson hos oss eller har anmält att du vill få det. Sprid det gärna vidare.

Du kan prenumerera på nyhetsbrevet från vår hemsida, fackjuridik.se; anmäl dig under fliken Nyhetsbrev. Du kan även gilla oss på Facebook och på så sätt få del av nyheter. Har du en kollega som vill ha nyhetsbrevet, eller om du inte vill ha fler utskick från oss, skicka ett mejl till mattias.af.malmborg@fackjuridik.com

 


Arbetsrätt

 

Förbundet: Processoperatör förlorar sitt arbete efter fängelsedom

IF Metall stämmer IKEM Innovations- och kemiindustrierna i Sverige och Recipharm Uppsala AB angående ogiltigförklaring av uppsägning. Förbundet yrkar att AD ogiltigförklarar uppsägningen av deras medlem, lön från den dag då medlemmen inte längre avtjänar fängelsestraff till och med dagen för huvudförhandling samt allmänt skadestånd till medlemmen på 180 000 kr för brott mot LAS. Enligt stämningsansökan har medlemmen felaktigt sagts upp från sitt arbete som processoperatör, med förklaringen att han dömts för brott och misskött sitt arbete. Enligt förbundet har medlemmen inte misskött sitt arbete och domen mot honom utgör inte sakliga skäl för uppsägning.

Ombud är förbundsjurist Linn Munthe, LO-TCO Rättsskydd.

IF Metall stämmer bolag för hindrande av skyddsombud

Sedan LO genomfört ett omfattande utbildningsprogram om hindrande av skyddsombud har Rättsskyddet fått in ett stort antal ärenden i ämnet. Det här är ett av dem där vi har stämt i AD.

Huvudskyddsombudet vid ett kopparsmältverk i Skellefteå har under lång tid begärt att få del av upplysningar och handlingar om vilka anställda som är sjukskrivna och när deras första sjukdag var. Huvudskyddsombudet behöver uppgifterna för att kunna ta kontakt med de sjukskrivna personerna och fråga om de önskar att han biträder dem vid arbetsanpassnings- och rehabiliteringsmöten med arbetsgivaren. Kontakten med de sjukskrivna arbetstagarna skulle även kunna ge upplysningar om bakgrunden till sjukskrivningen och därmed information om det finns ett samband mellan sjukskrivningen och arbetsmiljön. Sådana uppgifter är av betydelse för att skyddsombudet ska kunna identifiera brister i arbetsmiljön på kollektiv nivå, vilket är nödvändigt för att kunna medverka i det systematiska arbetsmiljöarbetet på ett ändamålsenligt sätt. Bolaget har dock vägrat lämna ut uppgifterna med hänvisning till dataskyddsförordningen.

IF Metall har nu väckt talan mot bolaget och gjort gällande att bolaget har en rättslig förpliktelse att lämna ut uppgifterna och att dataskyddsförordningen därmed inte hindrar att uppgifterna lämnas ut. Bolaget har genom sitt agerande hindrat skyddsombudet och förbundet har yrkat allmänt skadestånd till huvudskyddsombudet med 100 000 kr för brott mot arbetsmiljölagen och 100 000 kr för brott mot förtroendemannalagen, samt allmänt skadestånd till förbundet med 100 000 kr för brott mot förtroendemannalagen.

Ombud för förbundet i Arbetsdomstolen är Linn Munthe, tel: 08-676 63 70

Byggnads vinner mål i Arbetsdomstolen om kollektivavtalsbrott

Huvudfrågan i målet var om Svenska Byggnadsarbetareförbundets medlem hade arbetat som byggnadsarbetare enligt Byggavtalet eller som lokalvårdare, som bolaget hävdade. Vid sedvanlig granskning som Byggnads genomförde hade framkommit att medlemmen under en lång period enbart hade erhållit lön som lokalvårdare och därefter lön och andra ersättningar på för låg nivå enligt Byggavtalet. Byggnads gjorde gällande att medlemmen hade arbetat som byggnadsarbetare under större delen av sin anställning och att han därmed hade rätt till lön och andra ersättningar i enlighet med Byggavtalet. Bolaget bestred att man hade brutit mot Byggavtalet och hävdade att medlemmen huvudsakligen hade arbetat som lokalvårdare.

Arbetsdomstolen ansåg att bolaget hade bevisbördan för sina påståenden om medlemmens arbete, bland annat med hänvisning till en bedömning av vilken part som har bäst möjlighet att föra bevisning i frågan. Domstolen pekade även på den omständigheten att arbetsgivaren inte hade lämnat skriftlig information till medlemmen i enlighet med 6 c § och 6 e § LAS, vilket befanns vara till nackdel för bolaget i bevishänseende. Enligt Arbetsdomstolen har bolaget inte lyckats uppfylla bevisbördan och Byggnads talan vann därför fullt bifall.

Dom den 30 oktober 2024 i mål AD 2024 nr 83; Svenska Byggnadsarbetareförbundet ./. Teamforce Sverige AB (Föreningen Byggföretagen i Sverige förde ej talan).

Ombud för Byggnads var förbundsjurist Annika Wahlström, tel. 08-676 63 42

Bolag vägrade göra lönekartläggning

IF Metall-klubben vid Axess Logistics Sweden AB stämmer Motorbranschens arbetsgivareförbund AB och bolaget för kollektivavtalsbrott och yrkar allmänt skadestånd med 75 000 kr. Vid förhandling i juni 2023 kom parterna överens i kollektivavtal om att genomföra löneanalys, lönekartläggning och kompetenskartläggning inför kommande lönerevision. Trots upprepade påminnelser från klubben har dock bolaget inte fullföljt avtalet, vare sig vad gäller kartläggningar eller analys.

Ombud är förbundsjurist Henric Ask, LO-TCO Rättsskydd AB

Avslutande av återanställning bröt mot föräldraledighetslagen

Byggnads har stämt Byggföretagen och Byggmästar’n i Skåne AB för brott mot föräldraledighetslagen och yrkar på 200 000 kr i allmänt skadestånd samt ekonomiskt skadestånd för utebliven lön m.m. till medlemmen. Medlemmens provanställning avslutades i förtid med motiveringen att hen varit föräldraledig för vård av barn. Förutom allmänt skadestånd har medlemmen även rätt till lön och annan ersättning under den tillsvidareanställning som inte blev av.

Ombud är förbundsjurist Fredrik Westin, LO-TCO Rättsskydd.

Försäkringsrätt

 

Försäkringskassan får bakläxa på grund av brister i sin utredning

En medlem i IF-Metall fick sina besvär godkända som arbetsskada. Hälsobesvären var oförändrade sedan lång tid, men trots det beviljade Försäkringskassan endast delvis livränta för inkomstförlusten under de första fyra åren av livränteperioden. Motiveringen var att medlemmen under den perioden hade en arbetsförmåga i ett hypotetiskt arbete. Medlemmen fick rättshjälp från förbundet och ett ombud från Rättsskyddet överklagade beslutet till förvaltningsrätten.

Förvaltningsrätten påpekade att det enligt rättspraxis ställs särskilt höga krav på utredning som ligger till grund för beslut som har stor betydelse för den enskilde, samt att ett sådant beslut måste vila på ett fullgott underlag. Domstolen konstaterade att det saknades utredning om vad som ingår i ett sådant arbete som Försäkringskassan menar skulle kunna ligga till grund för en hypotetisk inkomst. Enligt domstolen framkom heller inte av underlaget om detta arbete skulle vara möjligt för medlemmen att utföra mot bakgrund av hans hälsobesvär.

Förvaltningsrätten upphävde Försäkringskassans beslut och fastställde inkomsten efter skadan till noll kr för den första perioden. Målet återförvisades till Försäkringskassan, som därefter har verkställt domen och beviljat full livränta även för resterande period.

Förvaltningsrätten i Linköping, dom i mål nr 7473-23. Ombud var förbundsjurist Lena Törnros, tel. 08-676 63 39

Medfödd funktionsnedsättning ingår i den försäkrades ”befintliga skick” och påverkar inte rätt till livränta

Förvaltningsrätten har beslutat att en försäkrad har rätt till livslång livränta på grund av PTSD. Försäkringskassan har inte lyckats visa att det har funnits utsikter till förbättring. Eventuell medfödd annan diagnos ingår i den försäkrades så kallade befintliga skick och föranleder därför ingen annan bedömning.

En försäkrad hade under lång tid fått tidsbegränsad livränta från Försäkringskassan för inkomstförlust på grund av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Försäkringskassan motiverade tidsbegränsningen med att den försäkrade väntade på en utredning som skulle bekräfta eller avfärda misstänkt ADHD. Försäkringskassan menade att då ADHD var en medfödd sjukdom så kunde den inte beaktas vid fastställande av livränta. Kassan ansåg att diagnosen var en omständighet som kunde tala emot fortsatt livränta.

Den försäkrade å sin sida hävdade att han var varaktigt arbetsoförmögen till följd av arbetsskadan och att livräntan därför borde beviljas tillsvidare. Till skillnad från Försäkringskassan menade han att det faktum att hans eventuella ADHD var medfödd innebar att den skulle ingå i hans befintliga skick. Han hade klarat av kvalificerat arbete trots eventuell ADHD före skadan och diagnosen var därför en omständighet som inte talade emot att livränta skulle beviljas tillsvidare.

Förvaltningsrätten har nu prövat fallet och kommit fram till följande.

  • Den försäkrade har varit sjukskriven under lång tid och det har inte framkommit några indikationer på att hans hälsotillstånd skulle förbättras.
  • Även om den försäkrade väntar på en utredning kring ADHD, så är det osäkert om denna kommer att ge några nya svar om hans arbetsförmåga.
  • En neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som är medfödd ingår i det befintliga
  • Av utredningen i målet framgår inte annat än att den försäkrade innan olycksfallet inträffade var fullt arbetsför och i en arbetsledande position, vilket leder till slutsatsen att en eventuell neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inte hade varit arbetshindrande innan olycksfallet inträffade.
  • Försäkringskassan har inte presenterat tillräckliga skäl för att motivera en tidsbegränsning av livräntan.

Förvaltningsrätten biföll talan och fann att den försäkrade hade rätt till livränta utan tidsbegränsning. Försäkringskassan har verkställt domen.

Dom den 8 oktober 2024 från Förvaltningsrätten i Härnösand, mål nr 2140-23 Ombud var förbundsjurist Tom Aspengren, tel: 08-676 63 48

Övrigt

God Jul och Gott Nytt År önskar vi på Rättsskyddet! ⭐

Vill du motta våra Nyhetsbrev?

Vi gör ca. 4 st utskick per år. Alla våra tidigare nyhetsbrev finns under rubriken Nyhetsbrev i menyn.

Om Oss

Vårt uppdrag är att biträda LO, TCO, förbunden samt förbundens medlemmar i rättsliga angelägenheter. Vi ska vidare inom de rättsområden som berör fackliga organisationer och deras medlemmar bidra till en ur facklig utgångspunkt positiv rättsutveckling samt sprida kunskap inom fackföreningsrörelsen i juridiska frågor och om den fackliga rättshjälpen.

Vår huvudsakliga arbetsuppgift är att driva rättsliga processer i domstolar. Våra två stora arbetsområden är socialförsäkringsrätt och arbetsrätt i vid bemärkelse.

Senaste Nytt