Allan har varit sjukskriven mellan den 11 juni 2007 till den 28 oktober 2008 och har av Försäkringskassan erhållit sjukpenning för aktuell period. Den sjukpenningrundande inkomsten (SGI) som har legat till grund för ersättningen har dock varit felaktig då arbetsgivaren inte följt gällande kollektivavtal.
Förbundet har efter förhandlingar den 19 februari 2009 utverkat kompletterande lön till Allan samt även vänt sig till Försäkringskassan med begäran om omprövning av felaktig fastställd SGI. Försäkringskassan avslog rätten till omprövning med motiveringen att ett avtal om ny lön endast kan ligga till grund för högre SGI tidigast den dag som avtalet undertecknades. Detta gäller även om löneavtalet är retroaktivt och om det begåtts något kollektivavtalsbrott påverkar inte bedömningen.
Länsrätten avslog Allans överklagan med motiveringen att den omständigheten att löneavtalet har omförhandlats med retroaktiv verkan inte medfört att Försäkringskassans beslut blivit oriktigt av anledning som ska medföra ändring av beslutet med stöd av 20 kap. 10 a § lag om allmän försäkring (AFL).
Kammarrätten var av en helt annan åsikt och ansåg att om bara arbetsgivaren följt gällande kollektivavtal så hade Allan haft en högre inkomst än den som han faktiskt anmälde till Försäkringskassan. Förutsättningar fanns att ändra beslutet och målet återförvisades till Försäkringskassan för ny beräkning av SGI.
Allan hade beviljats rättshjälp av Livsmedelsarbetareförbundet och företräddes av förbundsjurist Jörgen Nilsson på LO-TCO Rättsskydd.