Tid: Torsdagen den 9 november 2017 kl 9.30-16.00 (kaffe serveras från kl. 9.00)
Plats: Ingenjörshuset, Citykonferensen, Malmskillnadsgatan 46, Stockholm
Seminariebeskrivning:
Det är en tydlig trend i arbetslivet att arbetsgivare kontrollerar och övervakar sina anställda i allt större utsträckning. Det handlar om kameraövervakning, drog- och alkoholtester, kontroll genom GPS-teknik eller att arbetsgivaren läser de anställdas e-post. Vid nyanställning tvingas arbetssökanden visa upp sekretessbelagd information om eventuell brottslighet, sjukskrivningar mm för att få jobbet. Inte sällan innebär övervakningen kraftiga ingrepp i de anställdas personliga integritet.
Den tekniska utvecklingen öppnar hela tiden nya möjligheter till kontroll. Ett effektivt skydd för de anställdas personliga integritet borde vara en självklarhet i ett modernt arbetsliv. Det är också en viktig maktfråga i vilken utsträckning arbetsgivaren tillåts kontrollera och övervaka de anställda. Men trots att flera utredningar har lagt fram förslag i syfte att stärka skyddet för arbetstagarna har lagstiftningsarbetet stått stilla i många år.
Vi redogör för vilka regler som gäller och hur man kan arbeta fackligt med dessa frågor. Vi tar bland annat upp följande:
- Måste man som anställd avslöja sina skulder, eventuell brottslighet och andra problem och vad gäller för en arbetssökande?
- Kan arbetsgivaren sätta upp övervakningskameror, läsa de anställdas e-post, kolla hur de förflyttar sig och hur effektivt de arbetar?
- Får en arbetsgivare tvinga sina anställda att lämna alkoholprov och genomgå medicinska tester?
Vi redogör för lagstiftning och rättsfall samt presenterar fall från vår verksamhet. Vi redogör också för förslagen i de utredningar som nämnts ovan.
Föreläsare: Förbundsjuristerna Susanna Kjällström och Josephine Trinder
Anmälan: Senast den 26 oktober 2017
Pris: 3.500 kr plus moms inkl lunch och kursdokumentation