Solna tingsrätt: Inget rättsligt stöd för att ingripa i Sekos och ST:s blockad gällande Teslas försändelser

Den 11 oktober 2024 meddelade Solna tingsrätt dom i det uppmärksammade målet mellan TM Sweden AB (Tesla) och PostNord. Bakgrunden till tvisten är konflikten mellan IF Metall och Tesla där IF Metall inledde strejk mot Tesla den 27 oktober 2023 i syfte att träffa kollektivavtal. Seko och ST beslutade om sympatiåtgärder som trädde i kraft i november 2023 och som innebar att allt arbete med avhämtning och utlämning av försändelser till Tesla blockerades. Tesla hade i tingsrätten yrkat att tingsrätten skulle förplikta PostNord att till Tesla utge alla försändelser som är adresserade till PostNord. Tingsrätten har avslagit Teslas yrkande. Tingsrätten hänvisar till grundlagsbestämmelsen i 2 kap. 14 § regeringsformen och skriver att staten ska vara neutral och inte begränsa stridsrätten utan stöd i lag eller avtal. Tingsrätten anser sig inte ha rättsligt stöd för att kunna gripa in i den pågående lovliga stridsåtgärden på det sätt som ett bifall till Teslas yrkande skulle innebära. Tingsrätten anför att de inte får besluta på ett sätt som gör blockaden verkningslös.

Solna tingsrätts dom 2024-10-11 i mål nr T 10724-23.

Vill du motta våra Nyhetsbrev?

Vi gör ca. 4 st utskick per år. Alla våra tidigare nyhetsbrev finns under rubriken Nyhetsbrev i menyn.

Om Oss

Vårt uppdrag är att biträda LO, TCO, förbunden samt förbundens medlemmar i rättsliga angelägenheter. Vi ska vidare inom de rättsområden som berör fackliga organisationer och deras medlemmar bidra till en ur facklig utgångspunkt positiv rättsutveckling samt sprida kunskap inom fackföreningsrörelsen i juridiska frågor och om den fackliga rättshjälpen.

Vår huvudsakliga arbetsuppgift är att driva rättsliga processer i domstolar. Våra två stora arbetsområden är socialförsäkringsrätt och arbetsrätt i vid bemärkelse.

Senaste Nytt