Journalist med stressigt arbete har fått sina utmattningsbesvär godkända som arbetsskada

En journalist hade under lång tid varit utsatt för betydande stress i arbetet, i kombination med brist på återhämtning. Försäkringskassan godkände inte besvären som arbetsskada då man ansåg att journalistens besvär hade sin grund i sådana faktorer i arbetet som är undantagna i arbetsskadeförsäkringen. Man ansåg även att besvärsförloppet inte varit typiskt för de aktuella besvären.

Vad gäller regeln om undantagna faktorer är bakgrunden till dessa, som enbart gäller psykiska besvär, att man inte ska kunna få ersättning för sådan påfrestning som man normalt sett har att tåla i arbetslivet. Ett exempel på undantag är vantrivsel med arbetskamrater eller arbetsuppgifter och det hade också åberopats av Försäkringskassan i detta mål.

Det framgår dock av rättspraxis att skadlig stress inte ska undantas. Journalisten framhöll att den påstådda vantrivseln hade sin grund i den skadliga stressen och ingav medicinskt stöd i form av läkarutlåtanden, som visade att sjukdomen haft ett typiskt stressrelaterat förlopp.

Förvaltningsrätten gick på journalistens linje och fann att besvären inte berodde på något av de undantag som finns i arbetsskadeförsäkringen samt att det var ett normalt besvärsförlopp. Förvaltningsrätten godkände besvären som arbetsskada och livränta utgår för den inkomstförlust som uppkommit.

Förvaltningsrätten i Malmö, dom i mål 12228-23. Ombud i målet var förbundsjurist Lise-Lotte Sjöstedt, tel. 08-676 63 22

Vill du motta våra Nyhetsbrev?

Vi gör ca. 4 st utskick per år. Alla våra tidigare nyhetsbrev finns under rubriken Nyhetsbrev i menyn.

Om Oss

Vårt uppdrag är att biträda LO, TCO, förbunden samt förbundens medlemmar i rättsliga angelägenheter. Vi ska vidare inom de rättsområden som berör fackliga organisationer och deras medlemmar bidra till en ur facklig utgångspunkt positiv rättsutveckling samt sprida kunskap inom fackföreningsrörelsen i juridiska frågor och om den fackliga rättshjälpen.

Vår huvudsakliga arbetsuppgift är att driva rättsliga processer i domstolar. Våra två stora arbetsområden är socialförsäkringsrätt och arbetsrätt i vid bemärkelse.

Senaste Nytt